Stempels t.b.v. ponsen koperen magneetspoelen

HFML - Radboud University

Bij het High Field Magnet Laboratory (Radboud Universiteit Nijmegen) vind je hele sterke magneten. Je kunt deze nergens kopen; hun technici ontwerpen en bouwen ze zelf. Wetenschappers gebruiken de magneten om eigenschappen van (nieuwe) materialen te onderzoeken.  Omdat onze magneten uniek zijn, komen wetenschappers van over heel de wereld naar Nijmegen om onderzoek bij het HFML te doen.

Voor het bouwen van de sterkste magneet ter wereld hebben we in samenspraak met het High Field Magnet Labatory in Nijmegen een serie stempels gemaakt voor het produceren van de magneetspoelen. Deze spoelen zijn opgebouwd uit een set speciale koperen ringen die in 5 uitvoeringen, met een kleinste diameter van 70mm en een grootste diameter van 500mm, 1 laag van een spoel vormen. In totaal meer dan honderden schijven samen vormen de complete spoel. De dikte van de ringen is circa 0,3 mm wat een om uiterst nauwkeurig gereedschap vraag. Toleranties binnen de 5µm zijn hierbij dan ook vereist.

De geponste sleufgaten zijn aangebracht voor het doorvoeren van koelwater wat met een zeer hoge druk en snelheid door de magneet wordt geperst. Hierom dient de geponste schijf vrij te zijn van enige braamvorming en beschadigingen aangezien dit tot  problemen kan lijden met de koeling waardoor de magneet kan smelten in 1/10  van een seconde.  Het benodigde gaten patroon in de schijven vereist dat de schijf in meerder stappen geproduceerd dient te worden wat in het stempel tevens een hoge positioneer en repeteernauwkeurigheid vraagt.

Toegepaste producten

Stempels

In 1959 werd Weber opgericht als Gereedschapmakerij voor de metaalindustrie. Met als specialiteit het vervaardigen en ontwikkelen van ponsgereedschappen.

Persen / ponsunits

Persen en ponstechniek zijn de basis van Weber. Al sinds onze oprichting ontwikkelen, produceren en onderhouden we persen voor tal van klanten.

Onderhoud en reparatie

Naast de productie van nieuwe gereedschappen, dragen onze gereedschapsmakers ook zorg voor de inspectie, onderhoud en reparatie van uw bestaande gereedschappen.